Managerguiden til Tourspillet 2018

Tour de France er lige rundt om hjørnet og det samme gælder selvfølgelig Tourspillet. I denne managerguide vil Frederik Ingemann, tidligere vinder af cykelspil på holdet.dk, udstyre dig med overordnet tips, tricks og taktik til dysten imod venner, kollegaer og bekendte.

Internettet flyder allerede over med diverse optakter og ekspertudtalelser forud for Tour de France 2018. Alt sammen noget de fleste managers anser for pligtlæsning – og det er med rette. Desværre har der ikke tidligere ikke været optakter fokuseret imod Tourspillet 2018. Det vil jeg lave om på. Jeg vil før og under Touren forsøge at udstyre dig med tips og tricks til de forskellige faser i løbet. Dybest set indlemme dig i de overvejelser, som enhver seriøst manager bør gøre sig forud for de enkelte etaper.

I denne blog vil jeg starte med en overordnet guide til, hvordan jeg griber managerspillet til Tour de France 2018 an. Hvis du ikke allerede har hørt TV 2’s managerguide-podcast med undertegnet, kan du med fordel gøre det. Lad os komme igang!

Læg en plan

Hvis du vil have succes i et langt managerspil til Tour de France 2018, dur det ikke, at du alene lader den kommende etape diktere dit holds sammensætning. Du er nødt til at lægge en plan, hvor du medregner de kommende etaper. Hvor du samtidig vurderer hvilke ryttere, du allerede har på dit hold. Ellers risikerer du, at dine rytteres vækst drukner i transfergebyrer. Selvfølgelig kan bookmakerne og diverse optakter altid gøre dig klogere, men hemmeligheden bag at kunne slå sine venner i tour managerspillet ligger bl.a. i at kunne kigge et par etaper frem.

Hvordan griber man så den opgave an? Jeg plejer på forhånd at inddele ruten i forskellige “blokke”, der indikerer skift i terrænet og dermed i, hvilke ryttertyper, jeg skal have på mit managerhold. Idéen med blokkene er at minimere transferomkostningerne og sikre en rød tråd i dine valg. Selvfølgelig kan det blive nødvendigt at erkende fejlkøb og skifte ud undervejs i en blok, så husk: Det er blot en guideline.

Som jeg ser det, er der følgende blokke i årets Tour:

Hold øje med transfergebyret

Du har muligvis noteret, at jeg allerede har gjort et nummer ud af transfergebyrerne. Mange undervurderer hvor vigtig en rolle transferhandlen spiller for det endelige resultat. Derfor er det bedste råd, jeg kan videregive til håbefulde managers, at du nøje bør overveje dine transfers – og især transfergebyrets effekt på dit holds værdi.

I forhold til f.eks. fodbold managerspil indbyder til cykelspillene til flere handler. Derfor ser man også ofte at den høje transfergebyr har en større effekt. Transfergebyret for at købe en rytter er 1%. Dvs. at hvis du indskifter en rytter til 10.000.000, så koster det dig 100.000. De omkostninger er selvfølgelig godt givet ud, hvis du bytter en sprinter for en bjergrytter forud for en bjergetape. Du bør dog overveje om det samme er gældende, hvis du vil udskifte én sprinter til fordel for én anden – blot fordi sidstnævnte præsterede bedre på den seneste sprinter-etape.

Budgettunge ryttere som Froome er dyre at ind- og udskifte. Overvej det derfor nøje.

Budgettunge ryttere som Froome er dyre at indskifte.

Du kan nemlig komme i en situation forud for en sprinteretape, hvor du eksempelvis har klassement- og bjerg-rytteren Chris Froome på dit hold. Det mest nærliggende er da at sælge ham til fordel for en profileret sprinter. Men hvis du planlægger at have Froome på dit hold igen etapen efter, så er det dog ikke altid en idé. At bytte Froome for en rytter som Marcel Kittel, blot for at hente Froome tilbage etapen efter løber hurtigt op i 250.000 i transfergebyrer. Læg dertil den vækst, som Froome vil have opnået qua en eventuel god placering i klassementet.

Som sagt kan disse handler være godt givet ud, eksempelvis i form af en potentielt større kaptajnbonus. Det er dog bestemt en overvejelse værd, at beholde de dyre ryttere mere end en etape af gangen.

Lommeregneren kan ligeledes komme på overarbejde, når terrænet indbyder til udbrud. Hvor fristende det end er at vælge udbrudkonger som Thomas de Gendt og Omar Fraile er der faktorer, som værd at huske på. Begge er notorisk kendte for at finde sig til rette i gruppettoen, hvis de misser udbruddet.  Det kan medføre mange strafminutter og tilhørende negativ vækst. Bemærk, at rytterne i år maksimalt kan få minus 90 000 for sen ankomst til målstregen. Til sammenligning er 90 000 typisk det samme som etapens 10. plads præmieres med. Meget kan således være tjent på blot at spille sikkert og holde sig til klassementsrytterne.

Betydningen af 8 fremfor 9 ryttere?

Garvede deltagere i cykelspillene har uden tvivl gjort sig flere tanker om det. Hvilken betydning får det, at man blot skal vælge otte ryttere på sit hold? Helt lavpraktisk får det den betydning, at du nu blot skal budgettere med 8 ryttere samt at det øverste niveau af “etapebonussen” udgår. Se Tourspillet’s pointsystemet her. Umiddelbart tror jeg dog også, at det får en betydning for, hvordan man strategisk bør sammensætte sit hold. Som konsekvens af, at det øverste niveau i etapebonussen udgår, mindskes incitamentet til at satse på brede fremfor kvalitet ligeledes. Tidligere har det været meget profitabelt at sprede sit budget ud på 8-9 ryttere, der alle havde chance for at komme i top 15. De nye justeringer betyder, at incitamentet for at investere i færre, men dyrere, vinderkandidater med en tilhørende holdkammerat, bliver større.

Is i maven

Alle managers kommer til at have mindst én dårlig runde i løbet af de 21 etaper. Kunsten er derfor for at håndtere det på den rigtige måde. Mange vælger at svare igen ved at forsøge at hente det tabte hjem igen hurtigt. Det er sjældent en god idé. Tourspillet er langt, og der skal nok opstå muligheder for at gøre en forskel. Derfor er der ingen grund til at kaste håndklædet i ringen, blot fordi de første par etaper ikke går helt efter planen. Skulle det ske, at du halvvejsinde i spillet halter efter dine konkurrenter, kan du begynde at overveje at satse. Ikke allerede i den første uge.

Brug “trend” fremfor “popularitets procenterne”

Når tvivlen indfinder sig, lader mange sig inspirere af popularitet procenterne, når de skal sætte deres hold. Disse fortæller dig, hvor mange procent af managerholdene, der har en given rytter. Dette tal bærer dog ofte præg af forskellige, subjektive tilfældigheder tidligt i spillet. Fordi mange managers glemmer at følge med og misser sine udskiftninger, så afspejler popularitets procenterne altså ikke nødvendigvis en rytters værdi. Trend fortæller dig derimod, hvor mange der finder en specifik rytter interessant forud for den kommende etape. Men husk: Du skaber ikke forskellem eller vinder spillet ved at gøre det, de fleste gør. Trend-informationerne kan således bruges begge veje.

Læs reglerne!

Det er håbløst indlysende, men alligevel vigtigt at påpege. Desto mere du er inde i reglerne, desto mere kvalificeret bliver dine overvejelser efterfølgende. Når du har styr på regler og pointsystem, i Tourspillet 2018 træffer du bedre og mere velbegrundet valg. Så simpelt kan det siges.

En interessant justering i regelsættet er, som jeg var inde på tidligere, at sen ankomst nu blot straffes med minus 3.000 fremfor 5.000 som tidligere. Det betyder, at det i forhold til de forrige år alt andet lige bliver mere attraktivt at købe udbrydere fremfor klassementsryttere på udvalgte etaper. Hvorvidt det i sidste ende er god investering, må tiden afgøre.

 

På jagt efter flere tips? Find mig på Twitter her, hvor jeg løbende vil komme med yderligere betragtninger og vurderinger ifht Tourspillet.

Del med dine venner - det giver god manager-karma
5 kommentarer
  • Søren3. juli 2018 kl. 13:35

    Tak for guiden og den interessante podcast sammen med TV2.
    Der er mange af os, der spiller den gratis udgave med kun otte udskiftninger, og jeg synes, det åbner nogle interessante udfordringer, fordi der skal tænkes noget mere langsigtet. For mig kommer det til sandsynligvis til at betyde, at jeg sætter et hold til sprinteretaperne og så skifter nogle af rytterne ud inden brostensetapen, så jeg får de klassementsryttere, jeg forventer kan gøre det godt på brosten, ind på holdet der, og så tager en stribe udskiftninger mere inden bjergene, hvor sprinterne ryger.
    En enkelt udskiftning skal så gemmes til en eventuel skade, der koster en rytter den videre deltagelse.

    Har du nogle gode tips til den noget anderledes udfordring, det er kun at have otte udskiftninger i alt?

    • Frederik Ingemann6. juli 2018 kl. 9:15

      Hej Søren!
      Det er selvfølgelig en anden udfordring, og man må sige, at i Tourspillet kommer man bare ikke lang med 8 udskiftnininger. De første 9 etaper byder på flere muligheder for sprinterne. Sagan kan vel i realiteten slutte i top 3 på samtlige af de etaper minus holdløbet. De mere rendyrket sprinterne som Groenewegen og Gaviria kan få et svært nogle af dagene.

  • 0. Christensen5. juli 2018 kl. 10:01

    Tak for dinne oplysninger men hvem er hvad: Bjergrytter, sprintet og enkeltstarter-hvem er ungdomsrytter ja det kan man se på feltet.

  • Anders5. juli 2018 kl. 17:17

    Du glemmer dit vigtigste råd. Spam David Hunter med spørgsmål om what the fuck to do.

  • Daniel13. juli 2018 kl. 8:34

    Håber jeg får det sjovt

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *