Nørdens guide til VM Manager 2018

VM 2018 og det tilhørende managerspil er lige rundt om hjørnet, og vi glæder os! I denne blog nørder vi igennem og giver dig den ultimative guide til VM Manager 2018 og forbedrer dig til kampen om håneretten.

Ordet “nørd” har typisk haft en negativ klang, men i den her sammenhæng mener jeg det i ordets bedste betydning. Vi er nemlig mange, der elsker at nørkle minutiøst med selv de mindste detaljer omkring vores managerhold. 4-3-3 eller 3-4-3? Müller, Werner eller begge? Jesus eller Griezmann som kaptajn? Alt nørderiet er drevent af lysten til at tæve vennerne og måske endda drømmen om det helt store resultat.

Den her blog er til jer.  Jeg vil her forsørge at dele ud af mine erfaringer med managerspil, og tage hul på nogle af de mange overvejer, som du bør gøre dig, hvis du vil helt til top. Alsammen med intentionen om at forøge dine vinderchancer. Lad os komme igang!

Strukturer dit hold

Hvordan du taktisk bør gribe VM Manager an afhænger af flere ting. Heriblandt dit temperament og antallet af hold du stiller med. Et godt råd er, at du skal strukturere dit hold. Det vil sige, at du skal sikre dig, at der er en såkaldt “stamme” på dit hold, som i udgangpunkt skal følge dig hele spillet. I praksis er det selvfølgelig umuligt at forudsige verdensmesteren, men sigt efter at opbygge en stamme af spillere, som du forestiller dig når semifinalen og derfor ikke behøver at skifte.

Fodboldspillene er nemlig, modsat særligt cykelspillene, kendtegnet ved, at transferomkostninger er relativ store i forhold til den sandsynlige vækst. Shopper du for rundt imellem Harry Kane, Robert Lewandowski og Cristiano Ronaldo hver runde, vil du opdage at de som minimum skal score et mål for blot at gå i nul(!). I længden plejer det at være en dårlig forretning.

Derfor nøjes jeg som regel med at købe 5-6 spillere, som ikke nødvendigvis er billige eller kommer fra samme hold, men som jeg tror når langt. Derfra supplerer jeg med billigere spillere, som ikke koster det store at udskifte, men som er attraktive for en kortere periode. Måske blot én enkel kamp.

Som tommelfingerregel vil jeg sige: Desto kortere du planlægger at beholde en spiller, desto billigere bør han være.

Odds på VM Manager 2018

Spil på hvem der stiger mest i værdi hos Oddset.dk

X-Faktor

Spillere som fx N’Golo Kanté og Andres Iniesta er blandt VM Manager 2018‘s mest populære spillere. De er regelmæssige startere for nogle af forhåndfavoritterne og ligner sikre point på den konto. De kommer bare ikke til at vinde spillet for dig. Ingen af dem har nemlig det store målscorer eller assist potentielle, og derfor ingen “X-faktor” over sig. Deres pointvækst vil sandsynlig udelukkende afhænge af holdets resultater.

Du bør derfor overveje, hvad dit temperament er til. Selvom både Kanté og Iniesta opfylder kriteriet for en stamme, ville jeg derfor kigge efter deres dyre holdkammerater eller prissvarende spillere fra mindre hold, som jeg vurderer har mere X-Faktor. Blandt sidstnævnte kunne nævnes fx Andres Guardado fra Mexico. Luka Milivojevic fra Serbien og Trezeguet fra Egypten. Fælles for disse er selvfølgelig, at man med dem på holdet løber en større risiko for nederlag. Det kan derfor godt betale sig at sætte flere hold eller balancere dem man har, hvis man vil optimere chancerne for et topresultat.

Kampprogram eller styrkeforhold

Det evige diskussion mellem managers er altid, om holdsammensætningen primært skal afspejle holdenes kampprogram eller styrkeforhold. Sandheden er, at der ikke er noget entydigt svar. Til et relativt kort spil som VM i fodbold, der trods alt kun består af 7 runder, er jeg dog tilhænger af at lade min stamme afspejle det forventede styrkeforhold og mine supplerende spillere afspejle kampprogrammet. Som sagt er stammen jo den langsigtede plan, som gerne skulle strække sig over de næste 4-6 kampe, hvorfor en eventuel svær eller let modstander i én af de første kampe ikke spiller så stor en rolle.

Læg dertil at de første kampe ved en slutrunde ofte er en specielle og det kan kaste overraskende resultater af sig. Fx. tabte Spanien til Schweiz i deres åbningskamp ved VM 2010, som de senere gik hen og vandt. Jeg ville derfor ikke ubekymret kaste mig over  en spiller som f.eks. Romelu Lukaku og andre belgiere, trods den “nemme” gruppe, medmindre jeg også på længere sigt havde tiltro til dem. Anderledes forholder det sig naturligvis med spillere, der kun koster 2.500.000-3.000.000. De er billige at skifte ud og har ikke det store fremtidsperspektiv. Disse ville jeg typisk jonglere rundt med alt efter kampprogram.

De mindre, men oplagte detaljer

Afslutningsvis vil jeg blot sætte nogle ord på en række andre vigtige overvejelser, som jeg ellers ikke vil uddybe yderligere.

Dødbolde, spilletid og kort

Overvej altid om de spillere, som du har i kiggerten, enten sparker frispark, hjørne eller straffespark. Dette kan være med til at øge deres X-Faktor betydeligt. Det er også værd at overveje, hvor eksponeret en spiller er for udskiftninger eller rotationer. En spiller som fx Jerome Boateng fra Tyskland, som ellers er god til prisen og et populært valg, er fx netop kommet tilbage fra en skade og kunne derfor tænkes at blive udskiftet og/eller sparet, hvis Tyskland tidligt i gruppespillet sikrer sig førstepladsen. Hvor tilbøjelig en spiller er til at hive gule og røde kort til sig er også en overvejelse værd, men jeg vil ikke kalde det afgørende.

Dobbelt runde

Dobbelt runder er, når ét eller flere hold i én runde spiller mere end én kamp. Dette er tilfældet i runde 1 i VM Manager, hvor både Rusland og Egypten spiller to kampe. De to hold spiller derfor ikke i runde to. Som kalkulerende manager er disse dobbelt runder ofte et mareridt, men man må alligevel forhold sig til det. Hvis du sætter mere end 1-2 managerhold, og drømmer om et topresultat, bør du derfor sætte et hold specielt rettet imod dette. Ellers risikerer du, at enten Egypten eller Rusland løber afsted med to sejre og efterlader dine resterende hold i randestenen – groft sagt.

Danskere på Holdet.dk

Får du plads til C. Eriksen på Holdet?

Danmark

Vi kommer ikke udenom, at mange af os direkte eller indirekte også sætter hold med hjertet. Derfor er det næsten en skam at undlade danskere på sit hold. Danmarks to første kampe mod Peru og Australien virker da også overkommelige, så måske hjerne og hjerte kan gå hånd i hånd. Inden du spænder klaphatten for stramt, vil jeg dog minde dig om, at Danmark – med undtagelse af Christian Eriksen – havde meget svært ved at finde nettet på vejen til VM i Rusland. Derfor er det nok nærmere defensiven end offensiven, som bør give plads til en eller flere danskere.

Læs reglerne!

Helt basic, men ikke desto mindre en rigtig god idé! Jo bedre du kender regelsættet og pointsystemet til VM Manager, desto mere kvalificeret bliver dine overvejelser.

Ellers er der blot tilbage at sige knæk og bræk – og følg gerne med herinde, hvor vi vil komme med flere optakts artikler frem i mod VM 2018.

Læs f.eks. vores manager-optakt til VM gruppe A, hvor vi kigger nærmere på en vaklende værtsnation.

I manager optakten til gruppe B i VM gennemgår vi bl.a. to af favoritterne fra Spanien og de forsvarende Europamestre Portugal.

I den venlige gruppe C får du manager tips til, hvem af danskerne du skal fokusere på – og hvilke franskmænd der er værdi i.

Hvis Danmark går videre fra gruppen, så skal vi møde enten Argentina, Island, Kroatien eller Nigeria. Disse fire nationer behandler vi i vores VM manager optakt til gruppe D.

Overvejer du en braser eller to? Så læs med i manager optakten til gruppe E, hvor vi gennemgår Brasilien, Costa Rica, Serbien og Schweiz.

Læs også manager-optakten til VM gruppe F, hvor vores naboer fra Sverige skal møde Tyskland, Mexico og Sydkorea.

I optakt og analyse af gruppe G har vi især fokus på England og Belgien, som er favoritter imod Tunesien og Panama.

Colombia, Polen, Senegal og Japan er omdrejningspunktet i VM Manager optakten til gruppe H.

Del med dine venner - det giver god manager-karma
4 kommentarer
 • Jens12. juni 2018 kl. 9:55

  Kan jeg f.eks skifte russiske spillere fra runde 1 ud til runde 2 hvor de ikke spiller? Vh Jens

  • Jens Poulsen13. juni 2018 kl. 11:48

   HeJ Jens
   Det kan du godt. Du skal bare være klar over at det ‘koster’ en transfergebyr på 1 % af prisen på den nye spiller, som du vil anskaffe dig.
   Mvh Jens, Holdet.dk

 • Martin14. juni 2018 kl. 0:09

  Man kan da netop ikke skifte russere ud. De er da bundet i runde 1 og 2 hvis man køber dem

  • Jens Poulsen14. juni 2018 kl. 8:30

   Hej Martin
   Nej ikke nødvendigvis. Du kan sælge alle de spillere, som du har lyst til mellem runderne – betinget af dit budget og at du ikke har flere end fire spillere fra samme hold.
   Så du kan altså godt skifte russerne ud.
   Mvh Jens, Holdet.dk

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *