Managerspil til Superligaen 

Superligaen er flagskibet i dansk fodbold, og vinderen af den bedste danske fodboldrække kåres som Danmarksmestre i fodbold. Superligaen har skiftet navn og form flere gange, men er altid garanti for topfodbold til de danske fodboldfans. 

Udover at tage på diverse Superliga stadion i weekenden, så nyder fans også at spille managerspil baseret på Superligaen. Som manager for dit eget Superliga drømmehold kan du vælge mellem alle de største stjerne og spille manager online mod dine venner.

Lidt om Superligaen 

Siden 1991 har den bedste danske fodboldrække heddet Superligaen. 3F Superligaen, som ligaen hedder i skrivende stund, er administreret af Divisionsforeningen, som også står bag 1. Division og 2. Division i dansk fodbold.

I den allerførste sæson (efteråret 1991), som var en overgang-sæson på ét halvt år, var der kun fem hold med i Superligaen. Året efter i 1992 blev det antal fordoblet til ti fodbold-hold. Det format holdte man fast på i fire år, hvorefter Superligaen blev udvidet til 12 hold, hvilket har været standarden indtil 2016/17 sæsonen. 

Skiftende Superliga struktur 

Fra 2017/18 introducerede Divisionsforeningen en ny superliga struktur, hvor man øgede antallet af fodboldhold i Superligaen til 14. Udover at øge antallet af hold, så opdelte man også ligaen i et Grundspil og et Slutspil. I grundspillet spillede alle hold mod hinanden to gange, og efter 26 runder opdeles ligaen i to slutspil. 

De to slutspil hedder Nedrykingsspillet, hvor de seks dårligste hold dyster om at undgå nedrykning, og Mesterskabsspillet, hvor de seks bedste hold dyster om mesterskabet samt pladserne i de Europæiske fodboldturneringer. 

Efter fire sæsoner med 14 hold reduceres Superligaen fra 2020/21 sæsonen igen til 12 hold. Superligaen bevarer et Slutspil med to puljer, som kommer til at hedde kvalifikations- og mesterskabs spillet, og der vil igen være to hold som rykker fra fra den bedste danske fodboldliga ned i 1. Division. Den næstbedste række er i skrivende stund sponsoreret af bookmakeren NordicBet og derfor hedder NordicBet Ligaen.

Superligaens navne 

Ligesom ligaens struktur er ændret i årenes løb, så har Superligaen også gennemgået navneforandring en håndfuld gange. I 1995-96 var første gang Superligaen tog navn efter en sponsor, da Coca-Cola købte navnerettighederne. 

Året efter tog den danske læskedrik Faxe-Kondi over og Superligaen hed Faxe-Kondi ligaen frem til 2001. Derefter fulgte et årti med flyselskabet SAS, som navnesponsor og Superligaen hed frem til 2010 SAS Ligaen. 

Fra 2010-2014 havde Divisionsforeningen en anden taktik og den bedste danske række hed nu bare Superligaen. Det holdt indtil 2015, hvor forsikringsselskabet Alka købte navnet Alka Superligaen, og senest har fagforeningen 3F i 2019 købt navne rettighederne til den bedste danske række, som frem til 2023 hedder 3F Superligaen. 

Tilskuertal i Superligaen 

Antallet af tilskuere til Superliga kampe har varieret meget. De første 10 år af Superligaens levetid fra 1991 til 2001 kom tilskuer gennemsnittet for en fodboldkamp ikke over 6000. Men fra 2003/04-sæsonen tog tilskuer snittet et positivt ryk op ad. 

I syv sæsoner fra 2003/04 frem til 2009/10-sæsonen lå gennemsnittet på ca. 8000 tilskuere per Superligakamp, og det toppede i 2008/09 med 8.645 tilskuere per kamp. 

I første halvdel af 2010’erne (med undtagelse af 2013/14-sæsonen) lå tilskuertallet i Superligaen på omkring 7000, og i sidste halvdel af 2010’erne oplevede den bedste danske fodboldrække en decideret tilskuer-krise, hvor fan gennemsnittet på stadion lå omkring 6000.

Corona-krisen i starten af 2020’erne tog hårdt til tilskuer gennemsnittet i Superligaen, men efter genåbningen er der igen kommet godt gang i billetsalget til den bedste danske fodboldliga. 

Managerspillet til Superligaen 

Det er ikke hver weekend fans kan komme på stadion, så som alternativ kan man underholdes med at spille managerspil baseret på Superligaen. Super Manager, som spillet hedder, er et live opdateret managerspil, som baserer sig på de rigtige resultater fra Superligaen.

Som manager får man vækst til sit hold svarende til, hvordan de spillere man vælger, klarer sig i virkeligheden – og det hold med størst værdi, når spillet er slut, vinder managerspillet.

Sådan spiller du Super Manager

Som manager starter man med et virtuelt budget på 50 mio. og med det transferbudget skal man vælge 11 spillere til sit managerhold. 

Hver Superliga-spiller får i managerspillet tilegnet en værdi, således at de bedste og mest populære spillere er dyrere end de spillere, som ikke spiller så ofte. De bedste spillere i Super Manager koster omkring 9-10 mio., hvorimod de billigste har en pris på 2 mio. 

Man må maksimalt vælge fire spillere fra ét hold, og spillernes vækst afhænger af hvad de præsterer i virkeligheden. Hvis en angriber f.eks. scorer et mål, så stiger han +100.000 i værdi, men hvis han samtidig får et gult kort, så falder værdien med -20.000. Pointsystemet i Super Manager forklarer nærmere om hvilke præstationer, som spillerne belønnes eller straffes for. 

Super Manager bygger på Superligaens kampprogram i henholdsvis foråret og efteråret. Så der er typisk et Super Manager – Efterår, som starter i juli og varer ca. 20 runder, og et Super Manager – Forår, som typisk starter i Februar og løber over 16 runder inklusiv kampene i Mesterskabsspillet. Da runderne i Super Manager inddeles på baggrund af Superligaens kampprogram, så det kan variere fra spil til spil.

I mellem hver runde i managerspillet kan man skifte ud på sit hold. En udskiftning koster dog et transfergebyr på 1 % på den spiller, som man køber til sit managerhold. 

Objektet med Super Manager, managerspillet baseret på Superligaen, er derfor ud fra et budget på 50 mio. at sammensætte og skifte ind og ud på sit hold, således at man opnår den størst mulige værdistigning på ens hold.