Guiden til Vueltaspillet 2018
23. august 2018 VueltaspilletÅrets sidste Grand Tour, Vuelta a España, starter lørdag og med den også Vueltaspillet. I denne guide udstyrer den tidligere vinder, Frederik Ingemann, dig med tips, tricks og taktik til din vinderstrategi uanset ambitionsniveau.
Efter en kort pause ovenpå Tour de France er det igen tid til cykelmanagerspil på holdet.dk. Denne gang baseret på Vuelta a Espana. Selvom der selvfølgelig er en hel række ligheder med sæsonens to forløbere, har den spanske rundtur alligevel en række elementer og dynamiker, der gør den specielt. Det er værd at have med i tankerne, når du sætter dit managerhold.
Men hvordan? Det vil jeg forsøge at give dig forsvar på i denne og senere guides.
Gå med klassementet
Generelt er jeg fortaler for en konservativ, defensiv spillestil. Særligt i Vueltaspillet 2018. Vueltaen er i højere grad end Giroen og særligt Touren fyldt med tekniske, tricky og stigende finaler. Det betyder at klassementsrytterne i de fleste etaper er at finde i top 15. Særligt de med en eksplosiv afslutning, som Alejandro Valverde og Simon Yates. Førstnævnte har dog VM som sæsonens store mål, og sigter derfor måske mere efter etapesejre end klassement.
Rutens udformning er nu ikke det eneste, der taler for at investere i klassementsrytterne. Først og fremmest skaffer de “nemme” point qua placering på de svære og uforudsigelige etaper. Derudover lurer den evige og ofte omtalt transferfælde for dem, der er for flittige med at handle på de svære dage.
Her taler jeg særligt om de dage, der indbyder til udbrud. Det er tit svære at spå om et udbruds komposition og levedygtighed end man tænker. Udbrudskonger som Thomas de Gendt og Steve Cummings kender vi alle for deres store sejre. Vi glemmer nemmere de gange, hvor de missede udbruddet eller hvor dette blev hentet. Og når dette sker taber de typisk adskillige minutter med stort minus til følge. Vær derfor varsom.
Undtagelsen er naturligvis de “forudsigelige” dage, hvor eksempelvis en massespurt synes uundgåelig, men pas på! Vueltaens sprinteretaper er nemlig sjældent af den flade variant vi ser i Touren. Mange kunne risikere at blive sat inden stregen. Derfor er klassementsrytterne ofte af stor værdi.
Friskhed er nøglen
Vueltaens placering hen imod slutningen af sæsonen gør motivation og særligt friskhed til vigtige parametre. Mange af rytterne i feltet planlagde slet at deltage i den spanske rundtur, men skader i foråret har drevet dem hertil. Derfor møder de ofte op med færre løbsdage end konkurrenterne. Det har det med at vise sig hos nogen, som løbet strider frem.
Det er ikke en tilfældighed, at Vuelta a Espana er den Grand Tour der byder på flest overraskelser. Nogle rytteres friskhed og andres mangel på samme betyder, at det ofte er de samme ryttere, der udmærker sig gennem hele løbet. Nogen for første og sidste gang.
Sidste år så vi Matteo Trentin, der udgik tidligt af Touren, dominere spurterne, klatre fra udbrudskollegaerne og kører sig i top 15 på enkeltstarten. Ligeledes poppede en ukendt 33-årig Thomaz Marczynski op og vandt to etaper. Friskhed er simpelthen mere afgørende i Vueltaen end i både Giro og Tour. Derfor tror jeg bl.a heller ikke særligt meget på den enormt dyre og ellers imponerende verdensmester, Peter Sagan.
Det kan ganske givet være svært at spå om, hvem der er friske og i topform. Det er dog værd at have med i overvejelserne, når terrænet afviger lidt fra en formstærk rytters normale force. Lotto – Soudals unge Tiejs Benoot, der måtte opgive Touren efter blot 5 dage, kunne være et fint bud på sådan en rytter.
Brug trend – Ikke popularitetsprocenterne
Når tvivlen indfinder sig, lader mange sig inspirere af popularitet procenterne, når de skal sætte deres hold. Disse fortæller dig, hvor mange procent af managerholdene, der har en given rytter. Dette tal bærer dog ofte præg af forskellige, subjektive tilfældigheder tidligt i spillet. Fordi mange managers glemmer at følge med og misser sine udskiftninger, så afspejler popularitets procenterne altså ikke nødvendigvis en rytters værdi.
Trend fortæller dig derimod, hvor mange der finder en specifik rytter interessant forud for den kommende etape. Men husk: Du skaber ikke forskellen eller vinder spillet ved at gøre det, de fleste andre gør. Trend-informationerne kan således bruges begge veje.
Holdbonus eller etapebonus
Mange managers drømmer høje tanker om den store etapebonus, når de sætter hold fra dag til dag. Virkeligheden er dog tit en mere afdæmpet affære. Derudover har den lavere potentielle etapebonus, som følge af reduceringen fra 9 til 8 ryttere, også den betydning at det sjældent kan betale sig at gå efter guldet på den front. Forskellen på hhv 7 og 8 ryttere i top 15 svarer således omtrent til det samme, som en holdkammarat til etapevinderen giver, 100 000. Det er derfor værd at overveje det “kedelige” valg på dage med én storfavorit. Det kunne blive aktuelt allerede på 1- etape, hvor Rohan Dennis ligner en uundgåelig vinder.
Det var alt, jeg havde at sige i denne guide! Undervejs i hele Vueltaen vil jeg dog komme med optakter til løbets forskellige faser, så husk at følge med her på siden. For mere indhold er du også velkommen til tjekke min Facebook-side, MANIAGER, hvor jeg dagligt svarer på spørgsmål og deler ud af mine tanker om Vueltaen og managerspillet generelt.
Husk desuden, at du som altid kan spice Vueltaen op med vores daglige managerspil på Lynholdet med kontakte præmier.
God fornøjelse!
Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *