Overrasket vinder af Vueltaspillet: “Jeg har ærlig talt ikke det store forhold til cykling”

Det var den 31-årige Malte Johannsen, der efter tre ugers slid og slæb kunne tage guldmedaljen rundt om halsen, hæve trofæet og juble over at have vundet Vueltaspillet 2023.

Uden at være den store cykelfanatiker banede revisoren alligevel sin egen vej gennem de mange etaper over Spaniens bakker og bjerge i august og september – og så endda i samarbejde med sin kæreste, som endte på 6. pladsen i spillet.

Hvad er dit forhold til cykling generelt?

Jeg har ærligt talt ikke det store forhold til cykling. Jeg plejer kun at se Tour de France, men fulgte også med i Vueltaen i år pga. Vuelta managerspillet. Derudover har jeg heller ikke cyklet ret meget selv.

Hvad er dit forhold til managerspil?

Jeg elsker managerspil. Konkurrenceaspektet i det, og det med at holde med nogen, giver en ekstra dimension i forhold til at følge med.

Hvor meget erfaring har du indenfor managerspil?

Jeg har spillet med på holdet.dk i mange år. Det har primært været fodboldspillene, som jeg har deltaget i. Jeg begyndte dog at være med i cykelspillene for 3-års tid siden, da jeg spillede fodbold i Fredericia, hvor jeg havde nogle holdkammerater, der gik meget op i det. Så skulle jeg også prøve mig af med det.

Du sejrede og fik førstepladsen i Vueltaspillet 2023 over et stærkt felt, hvordan er det?

Jamen, det er da fantastisk. Det burde ikke kunne lade sig gøre, da mange andre har en del større viden end mig. Det er primært ud fra diverse optakter/previews, at jeg har sat hold. Og i løbet af Vueltaspillet 2023 har jeg selvfølgelig lært flere ryttere at kende.

Hvornår gik det op for dig, at du ville vinde?

Jeg havde en rigtig god fornemmelse efter 20.etape i Vueltaspillet 2023. Jeg tænkte, at der ikke ville være de store forskelle på holdene på sidste etape. Der var kun ét hold, der kunne hente mig, og vi havde to ryttere hver, som den anden ikke havde. Da jeg så en af mine ryttere (som nummer to ikke havde), Hugo Page, blev nummer 4, så vidste jeg, den var hjemme.

Kan du prøve at tage os med gennem den sidste etape?

Jeg var mest nervøs op til deadline for transfers. Det kunne allerede være afgjort her, da jeg som sagt vurderede, at der kun var ét hold, der kunne overhale mig. Så jeg var meget spændt på at se, hvad han havde gjort.

Vinderen af Vueltaspillet 2023

Malte Johannsen – vinderen af Vueltaspillet 2023

Etapen forløb egentlig meget som forventet, indtil det blev så stærk en gruppe, der kom afsted. Her kunne jeg slet ikke overskue, om det var godt eller dårligt for mig, hvis de holdte hjem. Jeg kom dog frem til, at det måtte være godt, så jeg håbede de ville holde hjem.

På de sidste par kilometer prøvede jeg at lokalisere mine to differentials i feltet, men der var flest billeder af udbruddet, så jeg var ret meget i tvivl om, hvordan det så ud for mig.

Da jeg så en Intermarché-rytter langt fremme i sprinten, tænkte jeg, det måtte være Page, og da det blev bekræftet, tænkte jeg, at den var hjemme.

Der gik lidt tid, inden jeg jublede, fordi det blev en uventet afgørelse, og jeg ville være helt sikker på, at jeg havde vundet Vueltaspillet 2023, før jeg kunne glæde mig rigtigt.

Hvilke følelser og tanker gik gennem dig, da du fandt ud af, at du vandt?

Mest af alt lettelse faktisk. Det havde været et par nervepirrende dage og nu var det ”overstået”.

Hvad har du gjort dig af taktiske overvejelser i forhold til at få succes i spillet?

Man kan dele spillet lidt op i flere dele i forhold til mine taktiske overvejelser.

I starten ”kopierede” jeg faktisk andres hold fra nogle optakter, da jeg ikke havde den store viden. Jeg satsede så lidt efter 5-6 etaper i forhold til mine kaptajnvalg. Det var ikke smart. Her tabte jeg lidt tærren.

Ca. midtvejs i spillet tog jeg Vingegaard ind og ikke Roglic, som de fleste havde. Ligesom jeg var hurtig til at få Sepp Kuss ind, og så beholdte jeg ham indtil sidste etape. Det gjorde, at jeg kom tilbage i spillet. Jeg dystede egentlig med min kæreste om en middag, men da vi omkring etape 13 begge lå i top 10-12 stykker, begyndte vi at spille sammen. Det havde en stor betydning, for så kunne vi satse lidt forskelligt resten af spillet, uden dog at lave de helt store sats. Vi snakkede en del om etaperne og fulgte vores mavefornemmelser omkring etapernes forløb (om det ville være udbrud, der holdt jeg eller ej).

Da der var ca. 4-5 etaper tilbage, lå vi begge i top-5. Vi satte et lidt mere ”konservativt” hold på hendes, mens jeg gerne ville have 1.pladsen og en Guld-pin. 20.etape blev selvfølgelig meget afgørende. Jeg prøvede at regne meget frem og tilbage i forhold til, hvad der gav mening. Jeg tænkte, at hvis 1.pladsen skulle i hus, så var jeg nødt til at satse fuldt på enten klassement eller udbrud.

Det nyttede ikke kun at tage to mulige udbrydere ind, for der ville helt sikkert være nogle hold, der ville satse mere. Mavefornemmelse sagde udbrud, så det blev til seks ryttere, der inden etapen var spået til at kunne gå i udbrud. Til mit held kom der en meget stor gruppe afsted, som feltet havde det fint med skulle køre om sejren. Vi endte managerspillet som hhv. nummer 1 og 6.

En sidste tilføjelse, som jeg vil gøre brug af i kommende cykelmanagerspil: Jeg vil ikke satse så meget på valget af kaptajn. Det var helt klart den største lektie, jeg fik gennem dette spil.

Var der nogle bestemte ryttere eller hold, som du havde særlig fokus på?

Jeg havde stor tiltro til, at Sepp Kuss ville holde trøjen i lang tid, efter han fik den. Så ham fik jeg ind efter på 8. etape og beholdte  resten af spillet. Derudover havde jeg en stor fidus til Bahrains ryttere – og specielt Wout Poels. Jeg brændte nallerne på at tage ham som kaptajn et par gange i løbet af de første ti etaper. Men han endte med at gøre det rigtig godt. Derudover havde jeg også stor tiltro til Evenepoel EFTER etape 17, hvilket også belønnede sig.

Spillede du for dig selv, eller havde du en intern konkurrence kørende?

Som skrevet tidligere, så havde jeg en konkurrence med min kæreste, MrsJay, som endte nummer 6. Vi spillede om en middag. Vi endte dog midtvejs i spillet at slå os sammen. Jeg lavede mest research og lavede beregninger ud fra, om det f.eks. kunne betale sig at skifte ud i forhold til det gebyr, der ville komme. Hun havde en rigtig god fornemmelse for, om det ville være klassementsrytterne, der skulle køre om sejren, eller om udbruddet ville få muligheden.

Er sejren i Vueltaspillet 2023 blevet fejret – eller skal den det?

Der blev da jublet lidt og hoppet lidt i stuen, da det var endegyldigt, at sejren kom i hus. Dagen efter blev der flaget for mig på kontoret. Min kæreste og jeg har delt pengene, og så skal vi forkæles lidt. Ligesom vores søn også får lidt glæde af de uventede penge.

Se maltes vinderhold her.

Del med dine venner - det giver god manager-karma
Ingen kommentarer
Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *