Det Tredje Hjul’s guide til Tour’en

Cykel-podcasten Det 3. Hjul guider dig til, hvordan du kommer til tops i Tourspillet 2018. Læs med og få hjælp til at sætte et vinderhold.

Velkommen til en grundig inspirationsguide med tips og tricks til, hvordan du får de bedste muligheder for at være med i den sjove ende af tabellen i årets Tourspillet på Holdet.dk!

Guiden er en gæsteblog, som er skrevet af Jonas Øhlenschlæger Hansen, fra cykelsports-podcasten Det 3. Hjul – med lidt assistance fra sine to medværter Asser H. Pelle og Lars Drost Hundebøll. Podcasten udkommer med en lang række løbs- og etapeoptakter til årets største cykelløb – herunder naturligvis Tour de France. Alle tre elskerat spille cykelmanagerspillene på Holdet.dk, og for fofatteren til denne blog, Jonas Øhlenschlæger’s vedkommende er den bedste placering en samlet 2. plads i Girospillet 2017.

Lad os så kigge på spillet, og hvordan man griber det an!

Gør dit hjemmearbejde

Det kan ikke understreges nok, hvor altafgørende det er, at du sætter tid af til at tage velovervejede beslutninger. Et skud på tærsklen er, at vi i snit bruger mellem 30 og 60 minutter på at sætte vores hold – hver dag! I denne proces nærstuderer vi etapeprofilen, der læses et hav af andre optakter, og nettet ransages for nyheder og updates fra ryttere såvel som hold. Det er ret banalt, men du SKAL sætte tid af, hvis du vil have en reel chance for at vinde Tourspillet!

Lidt tid kan du dog spare ved at læse vores optakt med daglige anbefalinger på Det 3. Hjuls Facebookside.

Køb minimum to guld+ hold

Mulig etape vinder Rigtig mange spiller managerspillene for sjov og med et primært fokus på indbyrdes konkurrence i små lukkede grupper. Går du også med ambitioner om at vinde de store præmier, så skal man vide, at du er oppe imod benhårdt satsende managere, der kan have 6-10 hold. Cykelløb er til tider en uforudsigelig størrelse, og vi anbefaler derfor, at du som minimum køber to hold.

En god start i Tourspillet er nemlig afgørende. Jo flere hold du har, desto større chance er der for, at et af dine hold ligger med i toppen, når de dyre klassementskaptajner gør sit indtog i løbets 2. uge. Vi spiller selv med to hold hver, så det kan lade sig gøre at vinde fede præmier uden at det koster en formue i deltagende hold.

Sæt dig ind i reglerne

Reglerne til Tourspillet er forholdsvis enkle, når man først har fået sat sig ind i dem. Det er klart umagen værd at nærstudere dem, da der skal tages mange valg undervejs. Alle scenarier skal overvejes og udregnes. Der findes ikke en facitliste til, hvordan man spiller Tourspillet. Nogle spiller meget konservativt med få udskiftninger og satser på en sikker vækst hos fx klassementsryttere. Jeg er nok typen, der går lidt mere efter at ramme jackpot.

Spillestilen er ikke det vigtige. Det vigtige er, at alle dine valg er velovervejede og konsekvente. Hvilke ryttere og udskiftninger, mener du, skaber den største samlede vækst. Frem med lommeregneren!

Guide til sprinteretaper

Normalt ville jeg uden tøven anbefale at gå efter fuldt hus: Lav et bredt, stærkt hold, så du kan få 9 ryttere i top 15, og derved opnå den store etapebonus på over 400.000. MEN nu er holdene skåret ned til 8 i feltet – det samme er dit eget hold i spillet. Det betyder, at du nu maksimalt kan opnå en etapebonus på 244.000, hvis alle dine ryttere ender i top 15. Det er ikke specielt attraktivt.

Jeg vil derfor i årets udgave gå lidt mod min egen filosofi, og anbefale at lave et stærkt sprinterhold med fem-seks topsprintere og to-tre holdkammerater (til de sprintere, du tror ender i top 3). Om du får 136.000 for 7 ryttere i top 15, eller 42.000 for 5 ryttere er ikke afgørende. Det kan derimod blive afgørende, hvis du ikke har råd til Fernando Gaviria Rendon (9.5 mio.), og han nupper etapen samt førertrøjen på første etape, og derved tjener en vækst på den gode side af den halve million.

Guide til oplagte klassementslag

Det samme gør sig egentlig gældende på de bjergetaper, hvor du føler dig sikker på, at klassement-favoritterne kommer til at køre om sejren. Her kan den store vækst scores på de dyre drenge, der slås med om sejren og ikke i lige så høj grad bredden som i tidligere versioner af spillet. Der er dog den forskel fra de flade etaper, at du skal passe på med bare at tage en tilfældig holdkammerat til din favorit.

Hvis eksempelvis Chris Froome bliver nummer to på etapen, og du jubler over at have hans holdkammerat Jonathan Castroviejo Nicolas (4 mio.), så bliver du mindre fornøjet, når regnskabet skal gøres op. Her opdager du måske, at han er kommet i mål som nummer 115 – 20 minutter efter vinderen. Regnestykket bliver her: 50.000 for etapebonus fra Froome, men minus 60.000 for sen ankomst til Castroviejo. En negativ vækst på 10.000.

Det kan derfor være rentabelt at gå efter billige kaptajner. Et eksempel på dette kunne være fra Wanty Group Gobert, hvor Guillaume Martin har vist sig rigtig godt kørende. Hvis han kan snige sig ind i top 15, får han både vækst for sin egen placering, samt øger din samlede etapebonus. Et andet eksempel på en billig rytter, der vil være et bedre alternativ til en holdkammerat kunne være den unge belgiske komet Tiesj Benoot (4.5 mio), der ligeledes har carte blanche til at køre sin egen chance.

Har du brug for yderligere inspiration, så læs managerguiden til Tourspillet af holdet.dk’s egen skribent og tidligere vinder, Frederik Ingemann.

Guide til udbrudsetaper

I løbet af Tour de France er der altid 3-5 etaper, der både er for hårde for sprinterne og for lette til, at favoritterne vil satse på etapesejr og avancement. I år er der rigtig mange bjergetaper, der ikke slutter på toppen af et bjerg. Denne type etaper har en stor tendens til at ende med en udbrudssejr. Hvordan griber man sådanne etaper an?

Det er den evige debat, og både de konservative og aggressive managere har gode og dårlige dage. Det gælder om at finde den gyldne middelvej mellem sikker vækst fra de bedst placerede ryttere i klassementet og de udbrudskandidater, du tror mest på. Jeg ville anbefale 3-4 klassementsryttere og 4-5 udbrudskandidater. Nogle etaper kan man føle sig så overbevist om, at der kører et stort udbrud (+20 mand), og at de får lov at køre rigtig langt væk. Her kan det godt betale sig at gå efter guldet. Det var blandt andet sådan, jeg i 2017 grundlagde min samlede 2. plads ved at ramme henholdsvis 7 og 5 udbrydere på 17. og 19. etape.

Spil aldrig ud fra gårsdagens etape

En fejl, som rigtig mange managers begår, er at skifte ryttere rigtig meget, og basere deres valg på den foregående etape. Her har en rytter måske vist sig rigtig godt kørende, og endda vundet en utrolig flot sejr fra et soloudbrud. Medmindre man er klassementskaptajn, så vælger rytterne ofte deres momenter nøje. Man ser sjældent udbrudskandidater præstere stort to etaper i træk.

Bjergkonkurrencen

Selve bjergtrøjen giver ikke meget vækst (+25.000). Men derfor er det alligevel vigtigt at have denne konkurrence for øje. Ryttere med ambitioner om bjergtrøjen er med stor sandsynlighed at finde i de fleste udbrud i de store bjergetaper. Her får de dels en masse vækst i form af bjergpoint, men endnu vigtigere kan de køre en del gode etapeplaceringer hjem. Et godt eksempel på dette er Rafael Majka i 2016. Her satsede han benhårdt på bjergtrøjen, og lavede fire top 3 placeringer undervejs. Så hold øje med, hvem der kører rundt med ambitioner om bjergtrøjen.

Ryttertyper

Undgå så vidt muligt ”alt eller intet ryttere”. Med disse henviser jeg især til de klassiske udbrudskonger, der har tendens til at tabe oceaner af tid de dage, hvor de ikke er i udbrud. Det bedste eksempel må være Stephen Cummings. En gudsbenådet cykelrytter, der på sine gode dage klatrer med de bedste og har en motor sjældent set. Men på de bjergetaper, hvor han ikke vil afsted i udbrud, sidder han med de tungeste sprintere i gruppettoen, og taber let 30 minutter. Det giver utrolig meget negativ vækst, som man kan undgå ved at tage udbrudskandidater, der holder sig lidt mere til.

Guide til udskiftning

Tænk altid to etaper frem! Transfergebyret er i år på 1%. Hvis du køber en rytter til 10 mio., skal du altså betale 100.000 i transfergebyr. Det er dyrt at skifte ud, og det skal derfor nøje planlægges. Nedenfor har jeg forsøgt at give et meget hurtigt eksempel på, hvordan man kunne gribe årets Tour de France an i forhold til udskiftninger. Etape-indelingen er udelukkende baseret på ruteprofilen. Det er rigtig vigtigt at læse løbets udvikling løbende. Er der eksempelvis et hold som Mitchelton-Scott, der under Giro’en vandt flere etaper, så skal der selvfølgelig satses mere på ryttere fra dette hold, deres klassementsfolk og mindre på udbrydere.

Etape Tips:

1. og 2. etape: All in på sprintere.

3. etape: Holdtidskørsel: Indskiftning af seks ryttere fra dine tre favorithold, men samtidig måske beholde den dyreste sprinter (fra hold, hvor det giver mening – eksempelvis har Gaviria gode chancer for at skaffe lidt point i form af en top 5-placering).

4. etape: All in på sprintere igen.

5. etape: En meget svær etape. Afslutningen burde være let nok for de fleste sprintere, men hele profilen er ret kuperet. Det kunne godt være en dag, der på papiret ligner en sprinteretape, men ender i lidt kaos, hvor typer som Peter Sagan og Sonny Colbrelli kan ende med at vinde fra et felt uden de tungeste sprintere. På papiret er det en af de sværeste etaper at forudsige i år.

6. etape: En typisk puncheur-afslutning. På 6. etape kunne jeg godt finde på at skifte hele holdet til puncheurs, da jeg føler mig ret overbevist om, at Quick Step med Julian Alaphilippe i spidsen satser benhårdt på denne etape. Eneste sprintere man bør overveje er Peter Sagan, Michael Matthews og Sonny Colbrelli. Sagan blev for tre år siden nummer fire på samme etapeafslutning – alle andre sprintere blev distanceret med længder.

7. og 8. etape: All in på sprintere igen.

9. etape: Tricky brostensetape, hvor flere af de mindre holdbare sprintere som eksempelvis Marcel Kittel bør komme til kort og derfor skal udskiftes. God idé at læse nyheder om rytternes egne ambitioner, inden man tager sine valg.

10. etape: Kunne godt ligne en udbrudsetape. Måske 4 klassementsryttere og 4 udbrudskandidater.

11. og 12. etape: Et bud kunne være seks klassementsryttere og to ryttere, der går efter bjergtrøjen.

13. etape: Behold førertrøjen og tage sprintere for resten.

14. etape: To scenarier – udbrud eller puncheur-ryttere fra feltet. Meget svær at forudsige på nuværende tidspunkt.

15. etape: Ligner umiddelbart årets mest sikre udbrudsetape. Her kunne jeg godt fristes af at nøjes med to klassementsryttere og satse meget på udbrudskandidater.

16. etape: Svært om det bliver udbrud eller klassementsfavoritter. Kunne godt ligne en etape, hvor Vicenzo Nibali vil lave ballade på den sidste tekniske nedkørsel.

17 etape: Årets højdepunkt. 65 km festfyrværkeri. Jeg ville blive meget forundret, hvis det ikke er klassementsfavoritter, der dominerer resultatlisten her.

18. etape: Behold førertrøjen (+ hvis du har en billig rytter højt i klassementet – et skud i tågen inden Tour-start kunne være Yates). Sprintere for resten.

19. etape: Nu nærmer vi os afslutningen af Tour de France. Der er en del favoritter, der er presset for at lave noget stort. Man kunne godt tænke sig, at Movistar på dette tidspunkt hænger en smule efter og er presset til at lave ballade. Derfor bør det også være klassementsfavoritter, der er repræsenteret i toppen af etaperesultatet.

20. etape: Kuperet enkeltstart. Ikke de normale tempospecialister, men måske i højere grad klassementsfavoritter med et fysisk overskud.

21. etape: All in på sprintere!

Det var min guide til året Tourspillet, og fra os på Det 3. Hjul skal der lyde et stort held og lykke til alle managers derude. Har du mod på det, så kan du dyste mod os værter fra Det 3. Hjul i ligaen ”Det 3.Hjul – Podcast”. Har du desuden brug for inspiration undervejs i Tour de France, så følg med på vores facebookside, hvor vi kommer med daglige tips til Tourspillet.

Lad den bedste manager vinde!

Har du brug for yderligere inspiration, så læs managerguiden til Tourspillet af holdet.dks egen skribent og tidligere vinder, Frederik Ingemann.

Del med dine venner - det giver god manager-karma
Ingen kommentarer
Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *