Bulibold: Bayern-stamme skal styre dit hold til tops
Snart er det igen tid til Die Schönste Nebensache der Welt. Er det endelig Leverkusens tur, eller laver Bayern en ”Bayern” og sikrer sig mesterskabet fra baghjul? Det er de ting, du skal overveje, når du skal sætte dit Bundesligahold.
Managerspil til Bundesligaen
Tysklands bedste fodboldrække, Bundesligaen, leverer noget af det bedste fodbold, som verden kan byde på. Tyskland er firedobbelt verdensmester i fodbold, og de tyske talenter er opvokset i Bundesligaen, hvor de underholder de prop- og stemningsfyldte stadions hver weekend.
Hvis du ikke kan komme ned og se tysk fodbold live på stadion, så er et sjovt og spændende alternativ at spille managerspil baseret på Bundesligaen. I Bundes Manager kan du nemlig vælge samtlige Bundesliga spillere, sætte dit eget Bundesliga managerhold og dyste mod dine venner.
Der Bundesliga
Den Bundesliga som vi kender i dag blev grundlagt i 1962, og siden 1965-66 sæsonen har 18 klubber kæmpet om at blive tysk mester. I 1991-92 sæsonen blev Bundesligaen midlertidigt udvidet til 20 hold, da den østtyske fodbold-liga efter murens fald blev indlemmet i Bundesligaen. I dag dyster 18 hold om titlen som bedste tyske fodboldklub.
Programmet i Bundesligaen består af 36 kampe, og de fire bedste hold har muligheden for at komme med i Champions League. De to hold som ender nederst i Bundesliga stillingen efter sæsonen rykker ned i 2. Bundesliga, og den tredje nederste klub spiller nedryknings play-off kamp med nr. tre fra 2. Bundesliga.
Den bedste tyske række har i mange år været domineret af Bayern München. Den Sydtyske storklub har – i skrivende stund – vundet ligaen hele 31 gange (nummer to på listen er FC Nürnberg med 9 titler og Borrusia Dortmund har 8 trofæer).
Den tyske (fodbold) model
Professionel fodbold er blevet en milliardforretning med astronomiske lønninger, ufatteligt store transferbeløb og TV-rettigheder som koster en Storebæltsbro (eller deromkring). Premier League er forløberen i den kommercielle udvikling, men den tyske Bundesliga går i en anden retning.
I starten af 00’erne, på bagkant af et skuffende EM i 2000, revolutionerede Bundesliga sin forretningsmodel og satte nye krav til opnåelse af en licens til at spille i Bundesligaen. Krav om udvikling af talenter samt restriktioner af ejerforholdene (f.eks. 50+1 reglen) menes at være blandt årsagerne til opblomstring af det tyske landshold og Bundesligaen i de seneste årtier.
50+1 reglen er en ejerstruktur som sikrer at moderklubben i kapitalselskaber bevarer 50 % + 1 % af aktierne og dermed majoriteten. Den regel sikrer at Bundesliga klubberne tager beslutninger, som gavner klubberne – og ikke investorerne – og de tænker på lang sigt og sikrer sig mod investorers kortsigtede profit fokus. Det gør f.eks. at billetpriserne i Bundesligaen sammenlignet med Premier League er relativt lave.
Danskere i Bundesligaen
De lave billetpriser gør at tysk fodbold er kendt for fyldte stadions og fantastisk stemning. Den stemning har en del danskere gennem tiderne haft fornøjelsen af.
I starten af 90’erne toppede Flemming Povlsens karriere, da han som angriber for Borussia Dortmund spillede 116 kampe og var med til at vinde EM i fodbold i 1992 for Danmark. Henimod slutning af 90’erne tog Ebbe Sand over og blev i 2000-2001 delt topscorer i Bundesligaen med 22 mål i 33 kampe. Fra 1999 til 2006 spillede Ebbe Sand i alt 214 kampe og scorede 73 mål for Schalke 04.
Sidenhen tog Daniel Jensen (133 kampe for Werder Bremen) og Christian Poulsen (111 kampe for Schalke 04) over som bannerfører for de danske spillere i Bundesligaen. I slutningen af 2010’erne huserede landsholdsspillere som Thomas Delaney (Borrusia Dortmund) og Yussuf Poulsen (RB Leipzig) de tyske fodboldstadions.
Managerspil til Bundesligaen
Hvis du vil have danske spillere på dit Bundes Managerhold, så er det nemlig muligt. Fans af Bundesligaen kan nemlig spille manager og vise hvem der ved mest om tysk fodbold.
I managerspillet baseret på Bundesligaen på Holdet.dk kan du sætte dit eget hold bestående af stjerner fra samtlige klubber.
I Bundes Manager får du et transferbudget på 50 mio. og alle Bundesliga-spillerne har en værdi, som baserer sig på, hvor godt de har klaret sig tidligere. Du skal således vælge 11 spillere, men nogle spillere koster 10 mio., mens andre koster 3 mio. Hvem vælger du til dit Bundesliga managerhold?
I Bundes Manager får spillerne en værdiforøgelse afhængig af, hvordan de klarer sig i virkeligheden. Så hvis en Bundesliga-angriber scorer et mål, så får han 100.000+ i managerspillet, men hvis han får et gult kort, så giver det -20.000. Det hold som har den største værdi efter sidste runde i Bundes Manager vinder spillet.
Bundes Manager findes i både en efterårs version (som starter ved sæsonstart omkring august) og en forårs version, som starter efter vinterpausen i januar). Managerspillene bygger på Bundesliga kamp programmet, hvor hver runde i Bundesligaen svarer til én runde i managerspillet.
Mellem hver runde i managerspillet til Bundesligaen kan man skifte ud på sit managerhold. Det koster dog et transfergebyr på 1 % af den spiller, som købes. Derfor skal man fra runde til runde afveje, hvem man ønsker at købe til sit managerhold.
Af vinder af Bundes Manager kan bl.a. nævnes tidligere landsholdsspiller og fodboldkommentator Mads Junker, som vandt Bundes Manager – Efterår 2018, som er at finde på Holdet.dk’s Hall of Fame.