Fra brev-håndtering til live spil: Swush fylder 20 år

Swush, der star står bag Holdet.dk, runder 20 år med managerspil og mere end 500.000 danskere har spillet med.

48-årige Christian Mahrt har brugt rigtig mange timer på managerspil i løbet af de sidste 15 år. Han er i en gruppe på 11 personer, der bruger timer på at sætte og ikke mindst diskutere de helt rigtige managerhold, når det kommer til Superligaen og Champions League. Det er som sagt blevet til 15 år med Super- og Champions Manager på Holdet.dk. 

Managerspil fra start 00’erne

 – Det er et fedt fællesskab, der er blevet sat sammen af kollegaer, venner og venners venner. Vi er alle store fodboldnørder, så selvom vi måske ikke har meget til fælles, udover fodbolden, så gør vores passion, at vi har et virkelig stærkt fællesskab. Vi er jo også nærmest blevet voksne sammen gennem Holdet.dk., siger Christian Mahrt, der selv er Liverpool – og Lyngbyfan. 

Ud over at have et fællesskab online, så er gruppen også aktive sammen i det virkelige liv. Det vil sige, når ikke Corona gør det umuligt at sidde på både tribuner og i et fly. 

– Vi plejer at tage ind og se Superliga kampe sammen, men har også været på flere fodboldture i udlandet. Det savner jeg virkelig, siger Christian Mahrt.

I øjeblikket foregår kontakten mellem fodboldentusiasterne gennem Messenger. Her har Corona dog ikke lagt en dæmper på hverken håneret eller andre drillerier. 

– Altså, man er aldrig i tvivl om, om man holder med et hold, der ikke klarer det særlig godt, og man er heller ikke i tvivl om hvis hold, der ser ud til at vinde det hele. Vi har både dårlige tabere og dårlige vindere i gruppen, siger han med et grin. 

En festlig  managerfejring

Gruppen går så højt op i deres managerspil, at de efter hver endt turnering holder en ceremoni, hvor de hylder vinderen med en tale og en spillertrøje. Taberen må gå hjem med vandrepokalen Tabernes Tårer, som til stor frustration for mændenes hustruer, skal stå fremme. Når en turnering starter, så bliver den desuden altid opkaldt efter taberen af den sidste turnering – så han bliver mindet om nederlaget hele den nye sæson. 

– Vi bruger meget tid, og går meget op i det. Selvom min kone, som bestemt ikke deler min entusiasme omkring fodbold, og jeg har tre børn, så har jeg aldrig hørt nogen klager. Jeg tror hun kan se på mig, at dette fællesskab gør mig virkelig glad. 

Sådan startede det hele

Det er netop fodboldinteressen og fællesskabet omkring spil, der for 20 år siden fik Jesper Carstensen og Ole Christensen til at grundlægge Swush. Dengang var det dog en noget anden internetvirkelighed de to partnere startede virksomheden op i, og det hele foregik meget håndholdt. 

– Når man satte managerhold i slut 90’erne, så foregik det med at indsende sin startopstilling via brev. Når man skulle skifte ud, var det via telefonen. Det var meget besværligt, og vi så et stort potentiale i at tage managerspillene online. Det gjorde det nemmere at drive og sjovere at spille, siger Ole Christensen om etableringen af Swush.com og fortsætter med endnu en anekdote: 

– Vi er jo gået fra manuel indtastning af dommer-rapporter som vi modtog på fax, til at lave live-opdateret managerspil på stadion til en kamp mellem FCM og FCK. Det har altid været med fokus på at gøre sporten sjovere og bringe fans tættere på hinanden og den sport, de elsker, lyder det.

Siden er tiden og teknikken fulgt med. I takt med at managerspillene blev mere og mere digitale, engagerede flere og flere kunder sig. Siden år 2010 har over 500.000 brugere oprettet sig på Holdet.dk, og de har sat næsten 4 mio. hold .

– Vi har brugere der har fulgt os tæt i 20 år, og det er enormt priviligeret at have så loyale og interesserede managerspillere. De bruger rigtig mange timer på at sætte hold, og går op i det med liv og sjæl. Det er kampen om håneretten, der tæller. Men det er altid gjort i en sportslig ånd, lyder det afsluttende fra Ole Christensen. 

Managerspil for nørderne

De fleste managers dyster med venner, familie og kollegaer. Det er en middag eller lidt håneret der er på højkant. Men andre managers går mere grundigt til værkst.

En af dem er Mads Junker, der i dag er ekspertkommentator på TV Sport X.

– Jeg synes alle spillene har nogle fede dynamikker, og kan forskellige ting i forhold til manager-spændning. Jeg bruger generelt spillene som underholdning, men også i arbejdsøjemed, da der er meget brugbar data at hente ift. forberedelse som kommentator, siger Mads Junker. 

Den tidligere landsholdspiller kan også prale af et par fine manager-meritter, som har sikret ham en plads på managernes hall of fame. Han har nemlig vundet både Bundes Manager og La Liga Manager.

– Sidste spilledag i begge sejre husker jeg temmelig godt, da der var ret mange ting at holde styr på. La Liga vandt jeg med under 20.000 til nærmest, så et gult kort eller hjemmenederlag fremfor uafgjort havde væltet korthuset der, husker Mads Junker.

Ligesom Christian Mahrt – og rigtig mange andre managers på holdet.dk – så er det også det sociale der tæller for Mads Junker.

– Vi har en fast pulje med otte spillere i Premier Manager, da det er den liga de flest følger. Der spilles om indbetalinger til en fælles konto til rejser eller middage, og så lidt ekstra indbetaling for dårligste runde, forklarer Mads Junker.

Test din manager hukommelse

[ays_quiz id=’3′]

Fakta

  • 2000  27. November – Swush grundlægges 
  • 2001  Første managerspil = Formel 1 sammen med DR og Claus Borre
  • 2008  Swush.com går solo og lancerer Holdet.dk
  • 2015  Danske Licens Spil køber 60% af Swush.com ApS
  • 2017  Laver live managerspil på stadion til kampen mellem FCM og FCK
  • 2018  VM giver deltager rekord: 160.000 danskere sætter et managerhold 

Igennem årene har Swush.com haft samarbejde med en lang række mediepartnere, og i 2015 blev 60 % af virksomheden solgt til Danske Licens Spil. I dag udbyder Swush managerspil til fodbold, håndbold, cykling, Formel 1, Golf, NFL og Aktiemarkedet via platformen Holdet.dk, som er den de fleste mennesker kender. 

De dækker fodboldligaerne Premier League, Superligaen, La Liga, Bundesligaen og Champions League. Der udbydes ca. 22 managerspil om året, og fodboldslutrunderne til EM og VM er klart de mest populære. Til VM 2018 satte 160.000 danskere et hold, hvilket svarer til 2,8 % af den danske befolkning. I 2018 blev der sat et nyt hold næsten hvert minut året rundt, og der blev brugt hvad der svarer til i alt 250 år på spillet. 

Siden år 2010 er der oprettet 586.985 brugere på Holdet.dk, og de har tilsammen sat 3.975.660 hold. I alt har Swush underholdt 1.273.674 brugere på tværs af lande og managerspil platforme gennem de seneste 20 år.

Del med dine venner - det giver god manager-karma
Ingen kommentarer
Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *