Giro d’Italia: De gamle er i knæ

Hverken Vincenzo Nibali eller Jakob Fuglsang havde en god weekend, og de er nu et stykke efter de ‘unge’ i front af løbet.

Jeg strammer den lidt, når jeg kalder de førende ryttere for ‘de unge’. Nok er João Almeida, der fører løbet, blot 22 år, mens Jai Hindley på tredjepladsen er 24 år og Tao Geoghegan Hart på fjerdepladsen er 25 år. Men Wilco Kelderman, der ligner løbets favorit, og som i øjeblikket indtager andenpladsen, er altså 29 år.

29 år og med blot fire sejre på CV’et: En prologsejr i Tour de l’Ain tilbage i 2011. Et hollandsk mesterskab i enkeltstart fra 2015. Og så lige enkeltstartssejren og den samlede triumf i Post Danmark Rundt tilbage i 2013. Det vil sige, at hvis Wilco Kelderman løber af med sejren i Giro d’Italia, så har han vundet to etapeløb: Giro d’Italia 2020 og Post Danmark Rundt 2013.

Top 3: total vækst
Spillet er slut
6.326.000
1. Tadej Pogacar
UAE Team Emirates
21.326.000
3.260.000
2. Daniel Felipe Martinez
Red Bull - BORA - hansgrohe
12.260.000
2.928.000
3. Geraint Thomas
INEOS Grenadiers
12.928.000
Holdet.dk

Spøjst. Det er ikke fordi Wilco Kelderman pludselig er braget igennem lydmuren. Han har altid været her, og han har sporadisk opnået flotte placeringer hist og her. En fjerdeplads i Vuelta a España 2017 for eksempel. Hollænderen har altid været solid, men aldrig helt oppe at ringe – det er han så nu.

Men vi skal huske på, at det her er en Grand Tour. En Grand Tour er tre uger, og alle og enhver ved efterhånden, at der kan vendes op og ned på alt i tredje uge. Det er her, man for alvor mærker forskellen. Det kan godt være, at Wilco Kelderman ligner den helt store favorit her op til løbets anden hviledag, men det kan hurtigt ændre sig.

Se blot hvor hurtigt det er gået med opfattelsen af Giro d’Italia. Før 14. etape var jeg – og mange andre – klar til at sige, at løbet skulle afsluttes før Milano, mens løbsdirektør Mauro Vegni skreg The show must go on!

Sådan føles det ikke længere.

The show will go on.

16. etape: Endnu en drillende etape

Giro d’Italia-arrangørerne er vilde med at lave etaper, der driller. På papiret kan det ligne en harmløs udbrudsetape, men som man efterhånden ved, kan rytterne vælge at angribe en etape som denne på mange måder.

Terrænet er lavet sådan, at et udbrud sagtens kan stikke afsted. Men hvis de rigtige folk ikke sidder i det, så er det nemt at samle det hele før de rammer rundstrækningen, hvor Monte di Raggona (3km – 9,0 %) venter. Den skal passeres tre gange, den sidste gang 15 kilometer fra mål. Opløbet er svagt stigende.

På de korte, stejle stigninger har Diego Ulissi indtil videre været bedst, og UAE bør jagte for at få sejren her. Det nemmeste er nok at få Ulissi i udbruddet, men han har haft svært ved at ramme udbruddet. Måske fordi alle folk kigger på ham og følger efter ham.

Favoritholdene kan vælge at køre offensivt på stigningerne, men jeg har svært ved at se, hvem der skulle gøre det. Det har hidtil været NTT og Pozzovivo, men italieneren er ikke på samme niveau, som tidligt i løbet, så hvorfor skulle de gøre det nu? Af den årsag tror jeg mest på et udbrud, men det er klart, at Ulissi kan påvirke mange ting. Rammer han ikke udbruddet, så vil UAE nok forsøge at holde kontrol over det.

Her kan man holde øje med stærke folk som Ruben GuerreiroPeter Sagan, Atilla Vallter, Matteo Fabro (hvis han får lov). Hvis Guerreiro angriber, så kører Giovanni Visconti med. Alt efter hvordan Ineos vil håndtere resten af løbet, er også Jonathan Castroviejo et frækt bud.

Små, stejle stigninger – det har næsten rimet på Mikkel Honoré i det her løb. Hver gang Ulissi har fået et hul, har han siddet i hjulet på ham. Han får dog ikke lov til at gå efter sejren. Det hele handler om João Almeida, og her kommer et ekstra trumfkort måske: Såfremt udbruddet ikke har et alt for stort forspring i finalen, kan det tænkes at Deceuninck-Quick Step vil forsøge at samle det ved at sætte pres på Monte di Raggona. Det stigende opløb i finalen passer godt til Almeida, der qua sin spurt kan vinde yderligere bonussekunder.

Der er nok ikke vild grund til at skifte alt for meget af holdet ud fra 15. etape til denne. Dagen efter venter en klassementskamp, og da der er en pæn chance for at klassementsrytterne i al fald indtager nogle af placeringerne i top15, så skal man nok være varsom med transfers.

Etaper i Girospillet 2020

17. etape: Klassementes næste store slag

Det næste store klassementsslag står på Madonna di Campiglio. Det var her, Marco Pantani blev taget ud af Giro d’Italia i 1999. Stigningen er i sig selv ikke specielt hård (5,8 % over 11,9 kilometer). Særligt de sidste tre kilometer er ret nemme, så det er næppe her, man skal lave forskellen.

Til gengæld er etapen relativt hård før Madonna di Campiglio, ligesom bunden af Madonna di Campiglio også er hård, så der bør være muligheder for at skabe tidsforskelle. Det kunne godt være en dag, hvor et udbrud sejler hjem, men det afhænger nok lidt af hvordan 16. etape køres. Hvem vil tage ansvar? Sunweb skal måske ud og ryste træet lidt for at fjerne et par af Almeidas folk.

I klassementet har vi alle set, at det er Wilco Kelderman og Tao Geoghegan Hart, der har momentum. Ja, og Jai Hindley, men australieren er Keldermans domestique. I al fald indtil videre. Det kunne da være sjovt med et Froome/Wiggins-scenarie, men jeg tvivler på, at det sker hos Sunweb. João Almeida er lige efter de tre, og denne stigning passer ham pænt. Min vurdering er faktisk at Tao Geoghegan Hart nok endda kunne vinde endnu mere tid, hvis han havde forsøgt sig med et angreb. Det er dog nemt at sige, men det er fuldt forståeligt, at Tao ikke ville angribe en rival, der stadig havde sin hjælper foran sig.

Sådan gik det i al fald på 15. etape, men som jeg skrev tidligere: Den tredje uge af en Grand Tour er bare noget andet. Vincenzo Nibali plejer at hive et andet niveau frem i tredje uge. Rafal Majka er heller ikke ringe i den tredje uge. Kan de pludselig presse de øvrige? Og kan Domenico Pozzovivo og Jakob Fuglsang komme tilbage til deres niveau fra første uge?

Jeg ved det ikke. Du ved det ikke. Rytterne ved det ikke.

Måske er de gamle ryttere bare ved at blive for gamle.

Vi kan antage, analysere og vurdere, men sandheden er at 2020 er et spøjst og underligt år.

Jeg har mange antagelser. Jeg havde regnet med, at João Almeida var knækket allerede. Han var ikke helt flyvende i starten af løbet på stigningerne, men hans præstation på 15. etape var flot. Hvad mon der sker, når han mister trøjen?

16 ryttere skilte sig ud på 15. etape. Det er værd at bemærke, at Ben O’Connor, der prismæssigt ikke er alt for dyr, er begyndt at vågne op til dåd. Han skulle arbejde meget for Pozzovivo. Sammen med Antonio Pedrero ligner de to af de bedre billige bud på et managerhold.

18. etape: Stelvio-tvivl

18. etape er benhård, men den kommer også med en masse ubekendte faktorer. I al fald én, der drejer sig om Stelvio. Med sine 2.746 meter stikker stigningen højt til vejrs. Jakob Fuglsang spekulerede forleden over at høje stigninger over 2.000 meter risikerede at blive fjernet. Der er simpelthen for koldt.

Rent logistisk skulle det være muligt at køre til toppen af Stelvio. Vejrudsigterne er fine og sneen er væk. Men det ER koldt. Og kulden kan blive rytternes suverænt værste modstander. Vi har allerede hørt flere eksempler på ryttere, der har smidt tid, fordi de simpelthen frøs.

Stelvio er en led stigning. Hvis den er med, så kan dens længde, hårdhed og højde påvirke ufatteligt meget. Det er ikke for alle at køre i over 2.000 meters højde.

Det er ikke på den stigning, at etapen slutter. Det sker på Torri di Fraele (9,0 km – 6,9 %). Hårdere end Madonna di Campiglio dagen forinden.

Som udgangspunkt behøver du næppe ændre alt for meget i dine hold i denne periode, og jeg vil som udgangspunkt ikke råde dig til at lave udskiftninger efter 17. etape. Altså med undtagelse af de åbenbare udskiftninger som følge af dårlig form, nedtur eller lignende.

Hvis du har spørgsmål til Girospillet, så fanger du mig på Twitter @JesperCarstens.

Du kan også få flere managertips ved at følge Klubhuset i din favorit podcast app:

Apple PodcastsSpotifySoundCloudSpreaker

Del med dine venner - det giver god manager-karma
Ingen kommentarer
Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *