Giro d’Italia: Optakt til de første 5 etaper

De første fem etaper af Giro d’Italia er vidt forskellige, så det kan vise sig vitalt, at man har gjort sit forarbejde.

De fem første etaper af Giro d’Italia kan potentielt set ende med fem vidt forskellige udfald.

Det er kendsgerningen efter at have kigget en hel del på ruten.

Først er der en enkeltstart på 15 kilometer. Ovenikøbet en enkeltstart, der går en hel del nedad. Dernæst venter en punchy bakkeafslutning på 2. etape, mens 3. etape allerede byder på løbets første bjergafslutning. På fjerde etape har man plantet et enormt bjerg midt på etapen, men de sidste 75 kilometer er uden udfordringer. Og så er der 5. etape, der har en stigning i finalen, men som slutter med en kort nedkørsel og flad vej de sidste 10-15 kilometer.

Med andre ord – og jeg nævnte det tit i den store pre-optakt – kan der være en fidus i at have en klar strategi til etaperne. Du kan risikere at skifte voldsomt ud på de fem etaper. Jeg forsøger at gennemgå de fem etaper, komme med et tidligt vinderbud og kigge lidt nærmere på nogle potentielt billige ryttere, der kan gøre en forskel i holdsammensætningen. Men husk på: Meget kan ændre sig fra etape til etape.

Top 3: total vækst
Spillet er slut
6.326.000
1. Tadej Pogacar
UAE Team Emirates
21.326.000
3.260.000
2. Daniel Felipe Martinez
Red Bull - BORA - hansgrohe
12.260.000
2.928.000
3. Geraint Thomas
INEOS Grenadiers
12.928.000
Holdet.dk

1. etape: Der står Ganna på det hele

Giro d’Italia indledes med en 15 kilometer lang enkeltstart, der passer til specialisterne. Bookmakerne er ikke i tvivl om hvem, der vinder, og det er jeg egentligt heller ikke. Under normale forhold vinder Filippo Ganna (6,5 mio), der er flyvende i øjeblikket. Han er en tempomaskine, som de øvrige ikke kan matche. Men han er også valgt af næsten 50 % af alle spillerne. Hans holdkammerat, Geraint Thomas (12,5 mio) er den mest valgte i spillet, hvilket giver mening: Han kører selv en god enkeltstart og kan nuppe førertrøjen efter 3. etapes bjergafslutning på Etna.

Et frækt valg kunne være at nuppe den tredje Ineos-rytter, Rohan Dennis (8,5 mio), der forventes at køre en lidt bedre enkeltstart end Thomas, og som “blot” er valgt af cirka 10 % af spillerne. Han klatrer ok, men det er tvivlsomt, om han vil kunne holde sig til på Etna-etapen. Omvendt ender bjergetaper tidligt i Grand Tours ofte med at være en forsigtig affære, og det taler for at Dennis måske kan holde sig til på den etape. Thomas er det sikre valg, men der er fire millioner til forskel på de to ryttere.

En anden rytter, man kan vælge, hvis man satser lidt længere i spillet, er Michael Matthews (9,0 mio). Australieren er flyvende! Og han er en dygtig enkeltstartsrytter, der bør kunne køre en top10-placering hjem, samtidigt med at han også bør være blandt de tungeste favoritter til 2. etape.

Mange af de øvrige, billige specialister er allerede blevet identificeret af popularitetsprocenten: Jos van Emden (4,5 mio), Edoardo Affini (3,5 mio), Jan Tratnik (3,5 mio) og Mikkel Bjerg (3,0 mio). Kun sidstnævnte tvivler jeg lidt på. Skulle jeg fremhæve andre, der ikke helt er så populære endnu, så vil jeg pege på Benjamin Thomas (3,5 mio), der har kørt flotte enkeltstartsplaceringer i flere løb, senest blev han 6’er i Tirreno-Adriatico.

Hvis man vil finde en anden rytter, der ikke er valgt af så mange endnu, så kan man overveje Chad Haga (5,0 mio). Prisen er lidt pebret, men jeg vil mene, at man bør have råd til at satse på Haga, hvis man lyster. Han vandt den afsluttende enkeltstart i Giroen for et år siden og blev nummer seks i den anden lange enkeltstart i samme løb. Kan han finde samme form, så er han en kandidat, men det er ikke til at vide, hvor han står formmæssigt i år på grund af den mærkværdige kalender. Han er et sats.

Tips til 1. etape

Her er ét af mine bud til 1. etape, der indeholder et par jokere, som ikke så mange andre har valgt.

2. etape: En åben finale

Allerede på 2. etape kommer man til at stå over for en del valg i Girospillet 2020. Det hele handler om de sidste 3,7 kilometer, der stiger i snit med 5,3 %. Den flader lidt ud mod toppen, hvilket gør at de ryttere, der er i rød zone midtvejs, kan nå at køre spurten. Bakken er tilpas hård til at fjerne nogle sprintere, men samtidigt er den heller ikke hårdere end at jeg forventer en puncheur-spurt.

Min favorit er Michael Matthews (9,0 mio). Australieren var flyvende ved VM, og han kan høste en del etaper i det her løb. Han kan også skimte en lyserød førertrøje, alt efter hvordan enkeltstarten er gået. Medmindre de kører finalen ekstremt hårdt, så bør Sunweb kunne kontrollere den her finale. Nogle vil måske overveje om Arnaud Demare (12,0 mio) kan sidde med, og det kan han måske godt, men til prisen vil jeg ikke skifte ham ind på mit hold. Måske har du Demare efter enkeltstarten (ikke helt tosset, men heller ikke helt oplagt), og så kan han måske være satset værd. Jeg er gået uden om ham på alle mine hold.

Hvis ikke Matthews, så regner jeg med at det bliver Diego Ulissi (8,5 mio). Italieneren virker formstærk og han har en tilpas hurtig spurt, der bør gøre at han kan vinde her. Især hvis det lige akkurat bliver for hårdt for Matthews. Jeg vil gerne afskrive de fleste klassementsfolk, men både Simon Yates (11,0 mio) og Geraint Thomas (12,5 mio) har jo trods alt en finish, og sammen med Wilco Kelderman (9,5 mio) er det nok ikke helt usandsynligt, at de kan placere sig i top 15.

Skal man kigge mere mod jokere, så er Enrico Battaglin (4,0 mio) ofte stærk i Italien. Andrea Vendrame (5,5 mio) er også hurtig på stregen, især i en hård finale. Matteo Fabro (3,5 mio) har set formstærk ud, men skal håbe på at han må få chancen på et hold, der råder over både Sagan og Majka. Einer Augusto Rubio (2,5 mio) var en glimrende puncheur som U23-rytter, men er givetvis for langt nede i fødekæden her.

Sådan ser Jesper Carstens inddeling af etaper i blokke ud i Girospillet 2020

3. etape: Løbets første bjergetape

18,8 kilometer og 6,6 % i snit. Giro d’Italia-arrangørerne er ikke ude på fis og ballade, når de allerede på tredje etape har indsat en bjergafslutning. Det sker med Mt. Etna-afslutningen, som de har brugt en del i nyere tid. Etna er en stigning, der er blottet mod toppen, hvorfor vinden spiller en stor rolle. Er der strid modvind, så er det svært at skabe en forskel, men står vinden anderledes, kan der komme forskelle, der kan mærkes.

Man skal blot kigge mod Tirreno-Adriatico for at finde de ryttere, der er skarpe: Simon Yates (11,0 mio) vandt foran Geraint Thomas (12,5 mio), mens Rafal Majka (10,0 mio) blev 3’er. Wilco Kelderman (9,5) blev 4’er foran Aleksander Vlasov (9,5 mio), mens Jakob Fuglsang (10,0 mio) tog det mere roligt. Og Vincenzo Nibali (10,0 mio) virkede helt rusten.

Der er ingen grund til at tro, at det ser meget anderledes ud nu. Det er de ryttere, der ventes at kæmpe med om sejren sammen med Steven Kruijswijk (10,0 mio). Men det er meget tidligt i løbet, og de fleste af rytterne ved godt, at de ikke skal satse alt for meget på den her etape, hvilket åbner op for lidt overraskelser.

Klatrerne er naturligt nok prissat meget højt. Jeg skæver lidt til Ben O’Connor (4,0 mio) og krydser fingre for at han rammer sit topniveau. Ligeledes monitorerer jeg Einer Augusto Rubio (2,5 mio) og alt efter hvordan jeg lige kan kringle det, kan det godt ske at jeg satser og sætter ham ind. Man skal dog bare være beredt på det værste. Der er også Brandon McNulty (4,5 mio), som man måske allerede har på holdet fra 1. etape. McNulty var som ungdomsrytter en dygtig enkeltstartsrytter, men som professionel har han i højere grad satset på bjergene. Formen er et tvivlsspørgsmål, men hvis der er modvind, så bør McNulty have pæne chancer for at snige sig ind i top15.

4. etape: En hård nød at knække

Jeg synes, det begynder at blive svært på 4. etape. Her venter der rytterne en hård stigning midtvejs på ruten, men fra toppen af denne venter en nedkørsel og en lang, flad vej mod målstregen.

Det betyder at de hurtige ryttere, der kan klatre, kan forsøge at holde det samlet. I og med at der faktisk er en del hurtige folk, der klatrer relativt fornuftigt, tror jeg også mest på at det bliver en decimeret spurt. Men alt efter løbssituationen kan et udbrud sagtens ende med at holde hjem.

I en decimeret gruppespurt skal man kigge efter Michael Matthews (9,0 mio). Den flade afslutning er ikke perfekt for ham, og det åbner op for at Arnaud Demare (12,0 mio) måske kan sejre. Franskmanden har været ustyrlig, og selvom jeg ikke synes, han klatrer specielt godt på de lange stigninger, så kan han med en dedikeret holdindsats komme tilbage igen. Den tredje store sprinter, Fernando Gaviria (9,5 mio) er for ustabil til at jeg tør satse. Ja, og så er der naturligvis Peter Sagan (10,0 mio) som bør være der. Hvis etapen bliver kørt hårdt nok, så er han pludselig favoritten, qua hans lidt hurtigere spurt end Matthews’.

Jokere? Her peger jeg igen på Enrico Battaglin (4,0 mio) og Andrea Vendrame (5,5 mio). Ja, og måske endda også Jhonatan Restrepo Valencia (3,0 mio). En hård etape, der ender i en spurt er guf for ham, også selvom han mangler niveau mod de allerbedste.

Hør også Klubhuset’s optakt til Giro d’ Italia 2002:

5. etape: Atter en åben dag

Udfaldet af 5. etape afhænger meget af hvordan løbet er blevet kørt indtil videre. Jeg vil anbefale at følge mig på Twitter, hvor jeg kan komme nærmere ind på det. Umiddelbart er det i al fald en dag, hvor man skal have klatrebenene i orden, hvis man skal vinde.

Det kan ende i et udbrud, og her kigger jeg på folk som Ruben Antonio Almeida Guerreiro (5,0 mio), Brandon McNulty (4,5 mio), Davide Villella (4,0 mio), Harm Vanhoucke (3,0 mio). Meget afhænger naturligvis af deres placering i klassementet og deres form. Generelt kan man kigge mod især EF og Movistar. Begge hold vil søge alle de muligheder de kan i udbrud, og de råder begge over klatrestærke folk.

Bliver det en klassementsdag, ja, så er det igen Simon Yates (11,0 mio), Geraint Thomas (12,5 mio), Wilco Kelderman (9,5 mio) jeg kigger efter, mens hverken Fuglsang, Vlasov eller de øvrige må glemmes.

Det er svært at sige lige nu, om det bliver det ene eller andet, men jeg hælder umiddelbart til et udbrud. Meget afhænger også af hvilke hold, der tager ansvar, hvem der har førertrøjen og så videre.

I det hele taget er det fem meget forskellige dage, men der er ét navn, der går igen oftere end andre: Geraint Thomas. Ineos-rytteren kan køre top5 på enkeltstarten, top15 på 2. etape og nuppe maglia rosa på 3. etape. Dermed får han også point på både 4. og 5. etape, ligesom han også kan køre med om flotte placeringer på 5. etape. Han har potentiale til at høste en del point. Jeg er også på nippet til at sige det samme om Wilco Kelderman, der så stærk ud i Tirreno-Adriatico. Han er hurtig på stregen, holder sig fremme i massespurter og kører en solid enkeltstart – måske skal man overveje ham fra start…? Det er en mulighed, om end det låser meget af ens budget. Et muligt hold kunne se sådan ud:

Et hold med både Thomas og Kelderman, der kunne gå igen på de første tre-fem etaper

Del med dine venner - det giver god manager-karma
Ingen kommentarer
Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *