Foto: Mirko Macari (Flickr)

Giro optakt: Udbrud eller fuser på vulkanen?

Etape 4, 5 og 6 udgør blok 3 i Frederik Ingemanns guide til Girospillet 2018. Så hvis du mangler lidt hjælp for at indhente vennerne – så læs med her.

Weekendens to sprinteretaper har skabt den første grovsortering i Girospillet. Intet er dog endnu afgjort før den næste og mere kuperet 3. blok. Blokken byder på to etaper med klassisker-terræn og en afsluttende bjergetape med mål på den berygtede og ikoniske vulkan, Etna.

Lad os starte med at kigge på nærmere på tirsdag og onsdagens kuperet, men bjergfrie etaper. Det siger sig selv, at du skal af med alle fladebanerytterne, men hvem skal du have ind i stedet?

Bookmakerne og diverse optakter vil sandsynligvis vrimle med en lang række outsidere, men kun få favoritter. Inden du går i gang med at trække lodder i tombolaen, vil jeg dog opfordre til eftertanke inden du skifter ud på dit managerhold til Giro d’ Italia.

Ingen favoritter – så kør med klassementet

Manglen på klare favoritter skyldes, at disse mellem-etaper typisk er de sværeste at forudsige. Det kan ende med udbrud, sent angreb eller en spurt i et stærkt reduceret felt. Selvom det selvfølgelig altid er rart at ramme en etape lige i røven, så indbyder disse mange mulige scenarier sig ikke til at satse udelukkende på én eller flere outsidere.

I stedet ville jeg nok trække ”kedelig-kort”, og vælge en mere konservativ, men perspektivrig løsning. Det vil sige først og fremmest at fylde dit hold op med en håndfuld ryttere, der ligger godt til i klassementet. Og som du regner med fastholder denne placering. Her kan du meget passende skue mod denne bloks afsluttende 6. etape med mål på vulkanen Etna. Denne strategi har den åbenlyse fordel, at du uanset hvilket scenarie, er dækket godt ind.

Bliver etapen for eksempel afgjort ved et sent angreb eller en reduceret spurt kan du være sikker på, at dine ryttere holder sig helt fremme og måske endda tager chancen selv. Det er derfor værd at overveje, om du kan finde en rytter højt placeret i klassementet, som er stærk i bjergene, og samtidigt besidder en fornuftig spurt eller antrit. Skulle et udbrud derimod vise sig at holde hjem, får du sandsynligvis stadig vækst fra dine rytteres placering i klassementet, samtidigt med at du ikke skal ud og købe de selv samme ryttere inden Etna-etapen. Du kan derfor sagtens gøre store forskelle ved at spille sikkert.

Du kan altid som krydderi supplere med 2-3 ryttere, der har fine muligheder på de to mellem-etaper inden torsdagens bjergetape.

Etaper & blokke i Giro d' Italia 2018

Bjergetape til klassiker-typen

De af jer, der har læst min tidligere guide til Girospillet 2018, undrer sig muligvis over, hvor godt det harmonerer med mit tidligere råd om minimale udskiftninger imellem hver etape, at jeg foreslår 2-3 ryttere specifikt rette imod mellemetaperne.  Til jer kommer dagens potentielle guldkorn i manager-sammenhæng: Torsdagens bjergetape består kun af én rigtig stigning, og selvom den er lang og stejl i bunden, aftager sværhedsgraden de sidste 4-5 kilometer imod toppen. I skrivende stund forventes der tilmed skiftevis side- og modvind. Dette vil sandsynligvis tage angrebslysten fra de spinkle bjergspecialister, da eventuelle forskelle på de stejle passager kan hentes tilbage i modvinden. Derfor kan klatrekyndige klassisker-typer, måske endda komme til at kæmpe med om sejren.

Tre rytter tips 

Den uundværlige: Thibaut Pinot (8.500.000)

Ikke den nemmeste kategori i denne blog, og hvis du allerede har Tom Dumoulin (11.700,000) på holdet, så vil jeg pege på ham. Grunden til jeg alligevel har skrevet Pinot ligger i hans enorme alsidighed. Han besidder et godt antrit på de stejle afslutninger og en glimrende spurt på flad vej i en reduceret gruppe. Samtidig bliver han ikke distanceret uanset, hvor hårdt Etna-etapen bliver kørt.  Dette er alle sammen egenskaber, der kan kaste en sejr af sig i løbet af de næste tre etaper.

Value for money: Diego Ulissi (5.500.000)

Den eksplosive italiener har ikke vist storform op til løbet, men har en evne til altid at finde de gode ben frem til sit hjemlands største etapeløb. Ulissi har vundet talrige Giro-etaper og både 4. og 5. etape passer ham perfekt. Bliver 6. etapes bjergafslutning kørt med håndbremsen trukket pga modvinden og den tidlige fase i løbet, er han sågar et vinderbud her også.

Jokeren: José Goncalves (3.959.000)

Portugiseren har med to top 10 placeringer og samlet 3. plads efter løbets indledende tre etaper, gjort det svært at komme udenom ham. Goncalves besidder en fantastisk spurt i mindre grupper, både opad og på flad vej, samtidigt med at han ikke er bange for at angribe. Da han ikke udgør nogen trussel på længere sigt får han sandsynligvis lidt frirum. Det er derfor ikke umuligt, at der venter der portugiseren en etapesejr og/eller førertrøje en af de næste to etaper.

Del med dine venner - det giver god manager-karma
Ingen kommentarer
Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *